Universitat Rovira i Virgili

Celler experimental Mas dels Frares

  • > TREBALL DE CAMP

  • A Mas dels Frares, els estudiants poden posar en pràctica tots els coneixements adquirits de viticultura i vinificació

El Celler i els camps experimentals del Mas dels Frares són una eina essencial per a la docència de l'enologia. A nou quilòmetres del Campus Sescelades, de la facultat d'Enologia, la URV té cedida una finca agrícola de 7 hectàrees que s'ha destinat al cultiu de diferents varietats de raïm i a l'elaboració de vi.

Gràcies a aquestes instal·lacions, els estudiants poden fer treball de camp i posar en pràctica tots els coneixements adquirits de viticultura i vinificació. El celler, d'uns 700 m2, disposa d'una aula que permet una millor integració teoricopràctica, d'un laboratori per a les pràctiques i per al control analític de les vinificacions i d'un celler de vinificació, un celler d'envelliment climatitzat i una nau per a l'embotellament provista d'equips manuals i semiautomàtics.

D'aquesta manera, els estudiants poden analitzar aspectes claus a la vinya, com l'efecte del marc de plantació, l'estrès hídric i l'ús del reg controlat en diferents varietats de raïm, i un cop feta la verema, com totes aquestes qüestions tenen repercusió en el procés de vinificació al celler.

Cada any processem fins a 40.000 kg de raïm, que produeixen aproximadament uns 30.000 litres de vi. Aquesta producció la fem servir per docència bàsicament (les vinificacions i el seu seguiment al celler forma part de la formació), però una quantitat raonable s'utilitza per recerca.

Prop d'una setantena de varietats locals formen la col·lecció ampelogràfica del Mas dels Frares. S'analitza el seu potencial enològic i possible ús futur.